Wandeltochten

ONZE WANDELTOCHTEN IN 2020

Voorlopig een slecht wandeljaar:

Aan het begin van dit kalenderjaar moesten wij onze starttocht van het kalenderjaar 2020 ‘de Witte Wieventocht’ door het stormachtige weer afgelasten. Vrijwilligers hadden met veel inzet hun best gedaan om deze verlichte tocht weer tot een succes te maken.

Vanwege de maatregelen betreffende het Coronavirus zijn achtereenvolgens de Rotanwandeltocht, de Avond-4-Daagse en de Vlechttocht ook niet doorgegaan.

Met name het afgelasten van de Avond-4-Daagse die voor veel schoolkinderen, ouders en ook begeleiders een geweldige happening is, wordt door het bestuur gezien als een teleurstelling. De vrijwilligers die de route uitzetten, hadden hun voorbereiding al gedaan, maar alle werk wordt nu voor een jaar in de kast opgeborgen.

Gelukkig heeft wandelsportvereniging De Blaren op 10 oktober nog een wandeling op het programma staan: de Dr. Verdeniustocht. Wij gaan ervan uit dat veel wandelaars aan deze tocht gaan deelnemen. Ook leerlingen van de basisscholen en hun begeleiders nodigen we van harte uit om aan deze tocht mee te doen. Met name de afstanden 5 en 10 km zijn hiervoor zeker geschikt.

75 JAAR VRIJHEID

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Inmiddels hebben we 75 jaar ervaren wat het is om in vrijheid en zonder oorlog te (kunnen) leven. Met name dit jaar ervaren we door de Corona-crisis wat het kan zijn om gedurende een langere periode in huis te moeten verkeren. Wij voelen de beperkingen, maar we hebben nog mogelijkheden genoeg om ons te kunnen vermaken: spelletjes, de telefoon, iPad en, wel beperkt, visite van iemand anders, een vriendje dat komt spelen of een korte buitenwandeling om bijvoorbeeld ‘beren’ op te sporen.

ANDERE TIJDEN

Dr. Verdenius, zoon van Jacob Verdenius en Gezina Opten. Gehuwd met Maria Jacoba Bense, woonde in ons eigen dorp Noordwolde. Hij was de spil van het plaatselijke verzet. Na verraad van een gearresteerde onderduiker werd hij op 29 december 1944 gearresteerd en overgebracht naar het SD-bolwerk Crackstate in Heerenveen. Daar werd hij tijdens verhoren zwaar mishandeld. In de nacht van 4 op 5 januari 1945 hoorde hij hoe in de cel naast hem de illegale werker Luitjen Mulder onder handen werd genomen. Omdat dit hem ook was overkomen en hij niet voor een tweede keer wilde worden gemarteld, benam Verdenius zich het leven.

In Noordwolde is de Dr. Verdeniusstraat naar hem vernoemd. Als je door die straat rijdt of wandelt, realiseer je dan dat hij een van die mensen is die voor onze vrijheid heeft gevochten. Om hem, en al die anderen, houdt onze wandelsportvereniging De Blaren elk jaar de Dr. Verdenius (wandel)tocht.

Dr. Verdeniustocht
Datum: 10-10-2020
Afstanden 5, 10, 25, 40 Km
Starttijden:
40 km 08:00-09:00
25 km 09:00-10:00
10 km 10:00-13:00
5 km 10:00-13:00
Sluitingstijd 17:00 uur
Kosten: KWBN leden € 4.00 (niet leden € 5.00)
Locatie: Café-Restaurant de Duker, Dwarsvaartweg 2 te Noordwolde

Voorinlichtingen: info@wsvdeblaren.nl

LET OP:

Voor alle activiteiten geldt dat de deelnemers op eigen risico meedoen. De organisatie kan niet aansprakelijk gesteld worden voor verlies en/of diefstal van persoonlijke spullen en/of lichamelijk letsel. Als advies geven wij mee altijd te letten op de veiligheid van uzelf en van anderen. Let ook goed op uw spullen.