Sportfie Wandelen

— Training Vrijdag

Sportief Wandelen Training Vrijdag

De ‘Les’ duurt 1  tot max. 1,5 uur. Tijdens de wandeling gaat het vooral om het opbouwen van conditie /duur – en intervaltraining. We oefenen de 3 wandeltempo’s en soms doen we een korte oefening of een spel.  We wandelen tussen de 3 en 10 km en we genieten van het buiten-zijn en de natuur. Er moet nog altijd adem overblijven om een gesprekje te kunnen voeren. Sommige deelnemers kunnen als doel hebben dat ze willen opbouwen naar een langere afstand, anderen willen het tempo omhoog hebben.

Het trainen is gevarieerd, gezellig en een stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie. Soms een warming-up, een korte inloop, oefeningen met  tempowisselingen en uitlopen en een cooling-down, soms een spelvorm of oefeningen uit skifit, bergsport en bootcamp! Tijdens de training krijg je technische aanwijzingen over looptechniek en lichaamshouding. Ook spreken we over de wandeltactiek. Deze training kan een goede voorbereiding zijn voor het ski- en langlaufseizoen.

Gedurende het seizoen maken we een aantal wandelingen, waarbij we verschillende startpunten hebben in de omgeving.  Deelnemers zorgen dan voor eigen vervoer.

De  wandelgroep bestaat uit max. 10 personen. Iedereen moet voldoende aandacht kunnen krijgen. De lessen Sportief Wandelen Training Vrijdag en Nordic Walking worden gecombineerd aangeboden.

Sportief wandelen is stevig wandelen. Het tempo is matig intensief (70-80% van je maximale hartslag) tot intensief (80-90% van je maximale hartslag). Afhankelijk van je startconditie, de afstand en het terrein (vlak of hellingen) is dat gemiddeld ongeveer 5 tot 7 km/uur.

Techniek

De sportief wandeltechniek bestaat uit een verlengde pas met een krachtige afzet. Ook de armen worden actief gebruikt. Specifieke aandachtspunten zijn:
1.  Romphouding
2.  Voetplaatsing en voetafwikkeling
3.  Paslengte en pasfrequentie
4.  Armzwaai

Gezondheidseffecten: Het is een oplossing voor veel lichamelijke klachten, maar ook ter preventie van lichamelijke problemen. Hierbij moet u denken aan te weinig conditie en fitheid, steeds minder spierkracht, onvoldoende adem en een ongezond lichaamsgewicht.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Sportief Wandelen kan welvaartsziektes voorkomen. Bovendien blijkt dat de kans op blessures bij sportief wandelen nihil is.

 • Verbetert het uithoudingsvermogen en fit voelen
 • Versterkt de spieren benen, armen en romp
 • Helpt lichaamsgewicht op peil te houden
 • Zorgt voor mentaal evenwicht, ontspanning en zelfvertrouwen
 • Sociaal ontmoeten
 • Bewegen in een groene omgeving versterkt het effect
 • Verbetert de conditie van cardio-vasculaire systeem – dit helpt Alzheimer te voorkomen
 • Vermindert kans op hart- en vaatziekten
 • Verlaagt het cholesterolgehalte
 • Bloeddrukverlagend effect
 • Vermindert kans op osteoporose

PREVENTIE VAN ONDERMEER ALZHEIMER

Het is een oplossing voor veel lichamelijke klachten, maar ook ter preventie. Ter preventie van bijvoorbeeld Alzheimer.  Klik hier voor de uitleg in DWDD, hoe bewegen Alzheimer voorkomt.

INVESTEER IN UW GEZONDHEID

Juist door ziekte, als je wat ouder of gezetter wordt, moet je bewust tijd investeren om weer fitter te worden. Door regelmatig te bewegen in de buitenlucht, kunt u uw spieren sterker maken en u weer topfit voelen. U ervaart weer Levenslust, Energie en Vertrouwen in uw Lichaam.